2010. február 17., szerda

Mediterrán csirkemellfilé

Nos már majdnem elkanyarodtam attól hogy itt főzőcskézni is szoktunk.
Közeledek a tavasz és én azt szeretném hogy ezt picit ízekben is pezsdítsük fel, mert ugye amikor eszünk valamit szinte magukba szívjuk a fűszerekkel és a zöldségekkel a táj  és az évszak hangulatát. Persze ha megiszunk egy jó pohár bort szintén ez történik.
A recept kb 4 személyre.
4 fél csirkemell filé. kissé szétnyitva enyhén megütögetve
bors
őrölt szerecsendió
oregánó
kakukkfű
rozmaring
2 db. közepes érett paradicsom
4 szelet bacon szalonna 
4 szelet füstölt tarja
4 szelet sajt ez is lehet füstölt
Pici liszt kb 10 dkg a hús belisztezéséhez
És a sütéshez 10 dkg tea vaj vagy oliva olaj
(Én a sütésnél azért használok vajat mert a hús sokkal omlósabb és ízletesebb lesz ha ebben sütöm)
 
A húst enyhén sózzuk borsozzuk és egy pici szerecsendiót is szórunk rá.
a Vajat felforrósítjuk a csirkemellet lisztbe mártva óvatosan belerakjuk a vajba sülni. (Használjunk csipeszt a forgatáshoz és ne szúrjunk a húsba villát mert ha a húsnedvek eltávoznak akkor a hús száraz és ízetlen lesz.) Nem kell a húst átsütni hanem csak hirtelen  átpirítani ás már mehet is az előre kézsírpapírozott tepsibe.
A paradicsomból vágjunk karikákat tegyük a hússzeletekre és szórjuk be finoman a kakukkfűvel, rozmaringgal, és oregánóval( Ne vigyük túlzásba mert ezek a fűszerek erősen aromásak és ha sokat rakunk belőle keserű ízt fogunk érezni utána.) Ha ezzel is kész vagyunk jöhet a tarja, bacon és a sajt. 
Én először a tarját majd egy fél szelet bacont és legvégül a sajtot teszem rá.(ezt azért mert így mert a szalonna kisülő zsírja megakadályozza hogy a húsunk a sütőben kiszáradjon.)
 
Legvégül rálocsolom a serpenyőben maradt zsiradékot az egész tetejére(Ha nem maradt kis olivát) és beteszem sülni kb 10-15 percre az előmelegített 180 fokos sütőbe.
Amikor úgy érezzük hogy kész kivesszük és fínom burgonyapürével vagy vegyes körettel tálaljuk, de adhatunk mellé párolt zöldségeket is hogy még színesebb legyen.
Még valami ha vendégeknek készíted ez praktikus vendégváró mert mindent megcsinálhatsz előre a sütőben sütésig és ha vendégek megérkeztek csak ropsz be a sütőbe és máris kész a finom frissen sült csirkemell.
 
Jó étvágyat kívánok hozzá.

Nincsenek megjegyzések: